FLT-ravintovalmennus

Mitä tarkoittaa FLT?

FLT on lyhenne sanasta funktionaalinen lääketiede. Se tarkoittaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa asiakkaan terveydentilan tasapainottamiseksi. Funktionaalinen tarkoittaa toiminnallista eli miten ihmiskehon elimet toimivat yhdessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elimet toimivat yhdessä ja siten vaikkapa maksan ja sapen yhteistoiminta vaikuttaa ruuansulatukseen. Esimerkiksi suoliston kunto vaikuttaa aivoihin ja mielialaan.

Lähtökohtana funktinaalisessa lääketieteessä on ruuansulatus ja suoliston toiminta. Ruuan sulaminen, imeytyminen ja suoliston rakenteiden kunto, sekä ravintoa pilkkovien entsyymien toiminta on keskeistä ravinnon muuttumiselle energiaksi. Se mitä suuhusi laitat, vaikuttaa siihen millaisia ”pöpöjä” suolistossa asuu. Suoliston bakteerikanta on terveyden perusehto, joka vaikuttaa vastustuskykyyn. Hyvät pöpöt taistelee huonojen kanssa, ja siihen taisteluun apuna tarvitaan laadukasta ravintoa.

Funktionaalinen lääketiede etsii oireiden takana olevan syyn ja hoitaa syytä eikä oiretta, kuten lääketiede. Siten esimerkiksi väsymyksen taustalla saattaa olla lukuisia eri ongelmia, eikä väsymys korjaannu ainoastaan mittaamalla ferritiiniä ja syömällä rautaa. Etsitään syy, joka korjataan, vaikkapa raudan rakenneaineita ei ole heikkolaatuisen ruokavalion takia. Tai taustalla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka ei ole hoitotasapainossa.

Funktionaalisessa lääketieteessä otetaan huomioon koko elämänkaari. Etsitään oireiden taustalla olevat tekijät eli juurisyyt ja mietitään laukaisevat tekijät. Esimerkiksi stressi on laukaissut autoimmuunisairauden. Perimä ja yksilölliset geenit vaikuttavat, mutta myös elintavat. FLT-ravintovalmentajan tehtävänä on auttaa asiakasta muuttamaan ravitsemuksen lisäksi elintapojaan, jotka vaikuttavat negatiivisesti terveyteen. Huomioon otetaan laaja-alaisesti myös liikunta, palautuminen, uni ja ihmissuhteet.

Funktionaalinen lääketiede on alun perin Amerikasta ja siinä kaikki tieto perustuu tutkimustietoon. Funktionaalisen lääketieteen kouluttajina toimivat Amerikkalaiset huippututkijat ja FLT-lääkärit. Suomessa FLT-koulutuksesta vastaa Paula Heinosen Pro Health.

Vastaanotto

FLT-ravintovalmentaja®

Flt-ravintovalmentaja on Paula Heinosen koulutuksesta valmistunut ravintovalmentaja, jonka erityisosaamista ovat erityisesti suolistoon liittyvät ongelmat.

Koulutus perustuu tieteeseen ja vankkaan tutkimustietoon, jossa yhdistyvät biokemia, mikrobiologia ja fysiologia.

Koulutus on tarkoitettu vain terveydenhuollon koulutuksen saaneille. Koulutuksessa on myös lääkäreitä. FLT-ravintovalmentajan opintoihin kuuluu lääketieteen sekä ravitsemustieteen perusopinnot. FLT-ravintovalmentaja on sitoutunut jatkuvaan koulutukseen ja käyttää työssään viimeisintä tutkimustietoa. Lisätietoa koulutuksesta www.prohealth.fi

FLT-ravintovalmentaja kartoittaa vastaanotolla asiakkaan oireiden taustalla olevat syyt ja tekee yksilöllisen ravinto-, ja hoito-ohjelman. FLT-ravintovalmentaja tekee yhteistyötä lääkäreiden kanssa ja suosittelee tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

FLT-ravintovalmennuksesta saat apua

FLT-ravintovalmennuksessa saat apua

Kartoitus

Mitä tapahtuu FLT-ravintovalmennuksen vastaanotolla?

Flt-ravintovalmentajan 1. Käynnin (1.5–2h) aikana tehdään laaja kokonaistilanteen analyysi. Asiakasta haastatellaan perinpohjaisesti ja selvitetään oireiden taustalla olevat tekijät. Kokonaistilanne kartoitetaan ennalta täytettyjen perustietolomakkeen ja oirekyselylomakkeen avulla . Mitkä asiat ovat olleet taustalla vaikuttamassa oireiden puhkeamiseen ja mitkä tekijät ovat laukaisseet oireet?

FLT-ravintovalmentajan kysymykset liittyvät niin suoliston toimintaan ja ruuansulatukseen, kuin myös perussairauksiin ja lääkityksiin sekä suvun perinnöllisiin sairauksiin ja elämäntilanteen kuormitukseen. Apuna ravintovalmentaja käyttää matrixia, jossa kartoitetaan kehon rakenteet, suoliston kunto, ruuan sulaminen ja imeytyminen, hormonitoiminta, maksan myrkynpoisto ja immuunijärjestelmän toiminta. Energisyys ja palautuminen, uni, ihmissuhteet ja elämän merkityksellisyyden kokemus vaikuttavat kaikki kokonaisuuteen.

Näiden tietojen pohjalta FLT-ravintovalmentaja tekee kirjalliset ravintosuositukset sekä ravintolisä suositukset yksilöllisesti tarpeen mukaan. Aluksi keskitytään suoliston kunnostamiseen ja ärsyttävien ruoka-aineiden eliminointiin. Samalla korjataan suoliston rakenteita ja bakteerikantaa, mikäli niissä on ollut ongelmia.

Seurantakäynti sovitaan kuukauden päähän. Tämä käynti on tunnin mittainen ja siinä tarkennetaan ruokavalion sopivuutta sekä suoliston kunnostuksen vaikutuksia. Lisätään ravintotiheitä ruoka-aineita ja tarpeen mukaan ravintolisiä ruokavalion tueksi ja puutoksien korjaamiseksi. Lisäksi käydään läpi muita terveydentilaan vaikuttavia asioita esim. maksan myrkynpoisto tai hormonaaliset epätasapainotilat.

Kolmas ravintovalmennuskäynti on jälleen kuukauden päästä. Siinä tarkistetaan ravitsemuksen tilanne, ruoka-aineiden sopivuus ja palautetaan eliminoituja ruoka-aineita, mikäli mahdollista. Tehdään jatkosuunnitelma terveellisen ruokavalio muutoksen pysyvyyteen. 

FLT-ravintovalmennus antaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, jossa ruokavalion korjaamisen jälkeen energisyys lisääntyy, paino tasapainottuu ja mieli virkistyy!

FLT-ravintovalmentaja on vaitiolovelvollinen ja kaikki tieto asiakkaan elämästä on turvassa GPR-standardien mukaisesti.