Reseptipankki
Reseptipankkiin on koottu helppoja ja nopeita reseptejä helpottamaan arkiruokailua ja terveellisen elämäntavan opettelua. Reseptit on suunniteltu herkkävatsaisille ja ne ovat maidottomia ja gluteenittomia.
Reseptit ovat oman keittiöni arkiruokaa ja ne ovat terveellisiä ja ravintotiheitä. Ne ovat oman keittiöni suosikkiruokia, jotka olen kehitellyt autoimmuunisairauttani varten.
Kaikki ei sovi kaikille, joten otathan huomioon omat erityishaasteesi esimerkiksi fodmap-hiilihydraatteja sisältävät kasvikset. (Näistä oma tiedosto)
Rauhoitusruokavalion aikana noin 2-4 viikkoa, ei tule syödä mitään raakaa vaan kaikki ruoka tulee olla kypsennettyä. Valitse siis salaatit vasta kun suolistosi on rauhoittunut. Myös siemenleipää kannattaa kokeilla vasta rauhoitusruokavalion jälkeen.
Mikäli sinulla on suolistossa hiivaa ja oireina vatsan turvotus, suosittelen jättämään myös gluteenittomat viljat vähäksi aikaa tauolle. Kokeile silloin aamupalaksi proteiinilettua, jossa hiilihydraatit lähes nolla.
Reseptipankin tarkoituksena on vaihtaa huonoja ja epäterveellisiä aterioita tai eineksiä ja makeisia terveellisempiin ja ravintorikkaampiin aterioihin.
Suosittelen opettelemaan asioita pikkuhiljaa. Ota aluksi tavaksesi tehdä pirtelö päivässä. Opettele käyttämään gluteenittomia viljoja, jotta saat riittävästi kuitua. Lisää ruokavalion värikkäitä kasviksia ja huomioi, että jokaisella aterialla on riittävästi proteiinia.
Näin pääset kiinni ideaan, mikä on terveellistä ja mikä ei. Opit katsomaan ruuan sisältämää ravintorikkautta ja opit valitsemaan terveellisempää ravintoa. Opit uusia tapoja ja huomaat omassa olossasi mikä sopii ja mikä ei.
Sallittujen herkkujen listalta voit valita terveellisempiä herkkuja makeisten tai kahvileivän tilalle. Epäterveellisten hiilihydraattien rajoittaminen ja sokerikierteen katkaisu on terveyden kannalta eräs keskeisimpiä asioita.
Iloa ja tsemppiä muutokseen <3 –Pia-

Maidottomat ja gluteenittomat
M= maidoton G=gluteeniton. Kaikki myös laktoosittomia!
- VHH-Proteiiniletut M,G
- Banaani-kauraletut M,G
- Hirssi-tattaripuuro M,G
- Tuorepuuro M,G
- Tärniäpuuro
- Terveysmoothie by Pia`s M,G
- Vihersmoothie M,G
- Inkivääri-omena-porkkanamehu M,G
- Gluteeniton siemenleipä M,G
- Jyväsekoitus M,G
- Gluteeniton appelsiinigranola M,G
- Aktivoitu siemenleipä M,G
- Kevytvoi G, Huom. Sisältää maitoa!

Sallitut herkut
Kaikki gluteenittomia ja maidottomia!

Rauhoitusruokavalio
Maidottomat ja gluteenittomat
Maidoton ja glueeniton
- 1 rkl foodin maustamatonta riisiproteiinia
- 0.5 rkl psyllium-jauhetta
- 1 kananmuna
- Vettä
- Puhdistamatonta merisuolaa ripaus
Sekoita taikinaksi. Painele vedess. kostutetuin sormin oliiviöljyllä voidellulle
paistinpannulle ”lätyksi”. Paista. Nauti mustikoiden kanssa.
Maidoton ja glueeniton
- 1 banaani
- 2 kananmunaa
- 0.5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
Muussaa banaani, sekoita aineet, paista kp. oliiviöljyssä pannulla.
Maidoton ja glueeniton
- 0.5 dl hirssihiutaleita
- 0.5 dl tattarihiutaleita
- 3 dl vettä
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
- 1 kananmuna
Keitä puuroa n. 3-5 min. kunnes puuro sakenee. Riko joukkoon lopuksi kananmuna ja sekoita puuroa. Hauduta vielä pari min. Syö marjojen kanssa.
Resepti puuttuu
- 1 dl tattarihiutaleita tai kaurahiutaleita tai kokonaisia suurimoita.
- 1 rkl auringonkukansiemeniä.
- 1 rkl kuorittuja seesamisiemeniä.
- kauramaitoa tai kookosmaitoa.
- Ceylonin kanelia tai vaniljajauhetta.
Huuhtele ja liota vedessä yön yli.
Aamulla huuhtele uudelleen ja laita blenderiin. Lisää blenderiin jäisiä mustikoita/ muita marjoja + banaani sekä kauramaitoa tai kookosmaitoa ja ceylonin kanelia tai vaniljajauhetta.
- 1 dl tattarihiutaleita tai kaurahiutaleita tai kokonaisia suurimoita.
- 1 rkl auringonkukansiemeniä
- 1 rkl kuorittuja seesamisiemeniä.
Huuhtele ja liota vedessä yön yli.
Aamulla huuhtele uudelleen ja laita blenderiin. Lisää blenderiin jäisiä mustikoita/ muita marjoja + banaani sekä kauramaitoa tai kookosmaitoa ja ceylonin kanelia tai vaniljajauhetta.
Maidoton ja gluteeniton
- 2 rkl chiansiemeniä TAI psylliumjauhetta 1-2 tl
- 3–4 dl Vettä TAI kauramaitoa / kookosmaitoa/ seesaminsiemenmaitoa/ mantelimaitoa
- 2 rkl Foodin riisiproteiinia ( maustamaton / suklaa / vanilja)
- 2 dl marjoja (mustikka / mustaherukka / puolukka / vadelma / luomu mansikka)
- Luomubanaani ( voi jättää myös pois)
- 3 pakastepinaatti kuutiota TAI 1–2 tl foodin Luomu viherjauhetta TAI kourallinen baby-pinaattia
- 1 tl Luomu kurkumajauhetta
- 1 tl ceylonin kanelia
- 1–2 tl Ecolomega nestettä. (sitruunan makuinen)
Laita chiansiemenet turpoamaan nesteeseen mieluiten yön yli. Lisää aamulla pakastemarjat ja muut aineet tehosekoittimeen. Blendaa ja nauti!Vinkki: Suklaanmakuinen riisiproteiini sopii hyvin mustaherukoiden kanssa.Huomioi kuitenkin, että mustaherukka kuuluu fotmap hiilihydraatteihin, joka ei sovi herkkävatsaisille.
HUOM! Mikäli sinulla on Chrohnin tauti tai haavainen koliitti, jätä chiansiemenet pois ja korvaa ne psyllium-kuidulla!
Maidoton ja gluteeniton
- 1 luomu omena* (vihreä) TAI appelsiini
- 1/2 avocadoa
- 1/2-1 Luomusitruunaa / lime.
- Pala tuoretta inkivääriä
- Tummanvihreitä kasviksia kuten pakaste-, tai tuorepinaattia / lehtikaalia / ja nokkosta TAI vuohenputkea TAI luomu viherjauheseosta 1–2 tl
- Vettä
Kuori ja pilko hedelmät ja inkivääri. Surauta blenderissä tasaiseksi massaksi.Nauti heti.
HUOM. Mikäli hemoglobiini korkealla, älä käytä nokkosta TAI pinaattia.
* tarkoittaa Fodmap
Maidoton ja gluteeniton
Purista mehuksi mehulingolla luomu porkkanaa, pala inkivääriä ja luomuomena.
-Saat beetakaroteenia, josta muuntuu A-vitamiinia tarpeen mukaan. Suojaa ihoa ja limakalvoja.
-Huom. Omena on fodmap-hiilihydraatti. Jätä pois jos olet erittäin herkkävatsainen.
Maidoton ja gluteeniton
Siemenleipä ja mausteöljy
Tätä kannattaa kokeilla vasta kun suolisto on rauhoittunut, koska tämä sisältää kananmunaa.
- 1 dl gluteenittomia täysjyvä kaurahiutaleita
- 1 dl tattarihiutaleita
- 1 dl hirssihiutaleita
- 2 tl psylliumia
- 0.5 dl auringonkukansiemeniä / seesaminsiemeniä.
- 3 kananmunaa
- Vettä
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa.
Sekoita aineet. Tee taikinasta löysähkö puuro ja kaada leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 c 20 min. tai kunnes pinta vähän ruskistuu. Leikkaa valmis leipä levyiksi.
Sekoita tilavaan lasipurkkiin valmiiksi
Tummaa riisiä
Punaista quinoaa
Tattarin jyviä
Linssejä
Auringonkukansiemeniä
– Käytä jyväsekoitusta riisin tai pastan tilalla.
– Keitä jyväsekoitusta 1dl veden seassa noin 20 min. Lisää keitinveteen 1/2-1 luomu kasvisliemikuutio.
– Voit myös liottaa jyväsekoituksen ennen keittämistä muutamia tunteja eli aktivoida siemenet. Sen jälkeen huuhtele ne vielä kertaalleen ja vasta sitten keitä sekoitus. Näin saat ravintorikkaampaa ravintoa ja helpotat ruuansulatusta.
3 dl gluteenittomia luomukaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl murskattuja saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl murskattuja manteleita
0.5-1 dl kookospalmusokeria tai juoksevaa hunajaa.
2 rkl appelsiinimehua
1 tl vaniljajauhetta tai Ceylonin kanelia
Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.Kaada seos leivinpaperin päälle ja paista 170c 20 min välillä sekoittaen. Granola säilyy lasipurkissa viileässä noin viikon.
Huom. Rauhoitusruokavalion aikana (ensimmäiset 2-4 viikkoa) en suosittele granolaa.
Crohnin taudissa ja haavaisessa koliitissa en suosittele granolaa.
Siemenleipä + levitteet
Maidoton ja gluteeniton
- Kurpitsansiemen
- Auringonkukansiemen
- Quinoa
- Seesaminsiemen
- Manteleita
- Vettä
- Gluteenittomia kaurahiutaleita
- Tattarihiutaleita
- Kikhernejauhoja* ( herkkävatsaiset jätä pois)
- Psylliumia
- Puhdistamatonta merisuolaa
Liota siemenet ja mantelit vedessä yön yli. Kaada vesi aamulla pois. Murskaa mantelit rouheeksi tehosekoittimella.
Lisää kaurahiutale, tattarihiutale, quinoa, kikhernejauho, psyllium ja suola ja lisää sen verran vettä, että saat muotoiltua taikinan. Levitä taikina leivinpaperin päälle levyksi ja paista 180 c uunissa n. 20–30 min. Kun leipä on valmis, leikkaa se terävällä veitsellä ruuduiksi. Jos haluat näkkäriä, jätä leipä kuivumaan vielä pöydälle ja siirrä viileään myöhemmin.
Vinkki: Osta siemenet urtekram merkkisinä, niin saat laadukasta luomua.
Rauhoitusruokavalion (2-4 vkoa) ei vielä siemenleipää.
Herkkävatsaiset kokeile siemenleivän sopivuutta aluksi pala kerrallaan ja pureskele leipä kunnolla.
Leivän päälle maistuu basilikasta valmistettu pesto tai hummus tai tomaatti-oliiviöljy-sekoitus.
Pesto (G, M)
- Ruukku basilikaa
- Kylmäpuristettua oliiviöljyä
- Pinjansiemeniä
- Valkosipulin kynsiä
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
Soseuta aineet tehosekoittimella.
Hummus
- Kikherneitä suolaliemessa. Valuta neste pois ja huuhtele hyvin!
- 2 rkl Tahinia
- Valkosipulia
- Kylmäpuristettua oliiviöljyä
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
- Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
Gluteeniton.
Huom. Sisältää maitoa!
- 100 g luomu voita
- 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Sekoita aineet tehosekoittimella pehmeäksi. Säilytä lasipurkissa jääkaapissa.
Kevytvoi[/captio
Gluteeniton ja maidoton
- 6–8 kpl valkosipulinkynsiä
- Pala inkivääriä
- Foodin kurkumajauhetta
- Kylmäpuristettua oliiviöljyä
- ½ luomu sitruunan mehu
Pilko valkosipulit ja inkiväärit. Lisää kurkuma, sitruuna ja kp. oliiviöljyä.
Käytä paistamiseen tai valmiin ruuan päälle.
Gluteeniton ja maidoton
- Kikherneitä suolaliemessä
- Muutama valkosipulin kynsi
- 1-2 rkl Urtekram tummaa Tahinia
- kp. oliiviöljyä
- Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
Kaada kikherneistä suolaliemi pois ja huuhtele kikherneet. Sekoita aineet tehosekoittimella. Lisää öljyä niin että seos on sopivan juoksevaa.
Käytä hummusta salaateissa TAI siemenleivän TAI riisikakkujen TAI gluteenittoman näkkileivän päällä proteiininlähteenä.
-Kaupoissa myytävä hummus sisältää raffinoitua rypsiöljyä! Suosittelen tekemään itse!
– Kikherneet saattavat aiheuttaa suolistoon ilmavaivoja. Suolavedessä valmiiksi olevat kikherneet ovat vatsaystävällisempiä.
Gluteeniton ja maidoton
- 1.5 dl cashew pähkinöitä
- 0,5 dl vettä
- 1 tl sitruunan mehua
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 0.5 tl valkosipulijauhetta
- 3 tl ravintohiivaa
- 1/4 mustapippuria
- 1/4 himalajan suolaa
Liota pähkinöitä vedessä yön yli ja huuhtele. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja tee sileä massa.
Vinkki. Voit käyttää tahnaa lehtikaalisipsien tai siemenleivän päällä.
Gluteeniton ja maidoton
- 2 avocadoa
- 1 tomaatti
- 1/2 punasipulia
- Puhdistamatonta merisuolaa
- mustapippuria
- sitruunamehua
Silppua kuutioksi ja nauti salaatin tai siemenleivän kera.
Gluteeniton ja maidoton
Valitse mielen mukaan:
Luomu Porkkana/ lanttu/ Luomu palsternakka/ kesäkurpitsa/ tomaatti/ luomu parsakaali/ punajuuria*/ bataattia.
Kylmäpuristettua oliiviöljyä TAI avocadoöljyä
Puhdistamatonta merisuolaa
Herbes de provence yrttisekoitusta TAI yrttejä.
Kuori ja lohko juurekset kulhoon. Lisää päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä, puhdistamatonta merisuolaa ja herbes de provence yrttisekoitusta. Paista uunissa 200 c 20–30 min. Huom. Parsakaali palaa helposti. Laita kannat ylöspäin tai piilota ne muiden alle. Punajuuri kypsyy vähän hitaammin, joten pilko ne pienemmiksi.
– SOPII RAUHOITUSRUOKAVALION AJAKSI!
Punajuuret ovat fodmap hiilihydraatteja.
Gluteeniton ja maidoton
Luomu bataattia
Pieni määrä luomu parsakaalia
Palsternakkaa
Luomu porkkanaa.
Puhdistamatonta merisuolaa
Keitinvettä
Keitä pienessä määrässä vettä, niin että kasvikset ei kunnolla edes peity. Lisää puhdistamatonta merisuolaa. Älä kaada keitinvettä pois, paitsi jos sitä on liikaa, niin kaada sitä toiseen kulhoon. Näin voit lisätä sitä tarpeen mukaan takaisin jos tarvii. Soseuta sauvasekoittimella.
Gluteeniton ja maidoton
- 1 sipuli, 2–3 valkosipulinkynttä,
- pala inkivääriä.
- Kurkumaa, korianterijauhetta, kurkumaa
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Harissa chilitahnaa
- Juureksia: Lanttu/ palsternakka/ porkkana/ tomaatti/ kesäkurpitsa tms.
- Luomu kasvisliemikuutio
- 1 dl Punaisia tai vihreitä linssejä
- Kaurakermaa tai kookosmaitoa
Tee ensin maustepohja: Pilko sipulit ja inkivääri pieniksi kuutioksi. Paista kp. oliiviöljyssä ja lisää mausteita kuten: korianterijauhetta, kurkumaa, puhdistamatonta merisuolaa. Harissa tahnaa( sisältää chiliä) Voit käyttää myös muita mausteita joista pidät.
Lisää veteen kuoritut juurekset, mistä pidät. Mieluiten luomulaatuisena. Esimerkiksi lanttua, palsternakkaa, porkkanaa+ 2 tomaattia, kukkakaalia*(fodmap), kesäkurpitsaa tms. ja luomu kasvisliemikuutio sekä linssit. Keitä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kookosmaitoa tai kaurakermaa.
Vinkki: Voit käyttää myös linssien sijaan kanaa. Laita silloin kanat vasta valmiiseen keittoon paistettuna. Myös täysjyvä riisiä voi lisätä keittoon antamaan ruokaisuutta. Korianteria tai muita yrttejä tai paahdettuja kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä voit lisätä keiton päälle.
– Lisää lautasella olevaan keittoon päälle loraus kp. oliiviöljyä.
Gluteeniton ja maidoton
- Marinoimatonta kanaa
- Luomu Parsakaalia* TAI kukkakaalia*
- ½ luomu sitruunaa
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Bragg aminohappo nestettä tai soijakastiketta.
Anna kanan marinoitua ”tulehdusta laskevassa öljyssä”. Paista kana pintakypsäksi. Lisää kasvikset ja tilkka vettä pannulle. Lisää mausteet ja sitruuna. Anna veden haihtua pannulta pois, jolloin kasvikset al dente kypsiä.
Laita valmiin ruuan päälle korianteria. Nauti luomu säilyke punajuurien, hapankaalin ja auringonkukan versojen tai itujen kanssa.
HUOM. Parsakaali ja kukkakaali ovat fodmap-hiilihydraatteja, jotka ovat heikommin sulavia. Kokeile pienellä määrällä max 1 dl.
Gluteeniton ja maidoton
- Lohta
- Kasviksia: Luomu parsakaali / punajuuri* / lanttu / porkkana /palsternakka
- Herbes de provence yrttisekoitus
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Kp. Oliiviöljyä
Kuori ja lohko kasvikset. Lisää päälle kylmäpuristettu oliiviöljy ja mausteet.
Paista lohi ja kasvikset uunissa. 180 c kunnes kypsää.
Gluteeniton ja maidoton
- 3 luomu kananmunaa
- Loraus vettä tai kookosmaitoa
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Pinaattia. (Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ensin ja valuta ylimääräinen neste pois)
Sekoita aineet ja paista kp. oliiviöljyssä/ kookosöljyssä/ avocadoöljyssä
Gluteeniton ja maidoton
- Luomu lehtikaalia
- Punakaalia
- Bragg Omenaviinietikkaa
- Hunajaa
- Yosa oat block kaurapala (juuston korvike)
Huuhtele kaalit. Suikaloi punakaali ja revi lehtikaalista ruoko pois ja silppua lehdet kulhoon. Kaada päälle omenaviinietikkaa ja hunajaa. Sekoita. Paista kookosöljyssä tai kylmäpuristetussa oliiviöljyssä pannulla. Paista myös kuutiotu Yosa rapeaksi pannulla.
Gluteeniton ja maidoton
Tee vhh rieskarullia tai valmiita maissi tortillapohjia.
Valmista tomaattisalsa. ( kts. ohje)
- 2 avocadoa
- Lehtisalaattia
- Santa Maria tomaattisalsaa
- Kurkkua
- Creme fraiche kaurahapate
- Pintamaustettua kanaa / broileria TAI marinoi itse
Muussaa kypsät avocadot ja valmista tomaattisalsa. Paista kana/ broileri. Huuhtele ja pilko kasvikset. Paista tortillapohjia pannulla ja täytä tortillat.
Gluteeniton ja maidoton
- 1 kananmuna
- 1 dl soijajogurttia TAI maustamatonta kaurajogurttia
- 1 rkl psylliumia
- 1/3 tl suolaa
Sekoita aineet ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 c 10–12 min.
Täytä tomaatilla, salaatilla, kaura creme fraichella, avocadolla ja esim. härkäpavulla tai nyhtökauralla.
Gluteeniton ja maidoton
Gluteeniton kaurasämpylä
Naudan jauhelihapihvi ( taikinassa riisijauhoja, kananmuna, mausteita: Valkopippuria, cayenne pippuria, pippurisekoitusta, merisuolaa)
Tomaattia
Salaattia
Valkosipuli-yrttiöljyä
Luomu tomaattiketsuppia & kotisinappia
Valmista jauhelihapihvit. Sekoita naudan jauhelihaan riisijauhoja, 1 kananmuna ja kuutioitua sipulia, valkopippuria, cayennepippuria, pippurisekoitusta ja puhdistamatonta merisuolaa. Muotoile pihvit ja paista pannulla kp. oliiviöljyssä (tai paista sellaisenaan ilman rasvaa)
Valkosipuli yrttiöljyssä kylmäpuristettua oliiviöljyä, reilusti murskattua valkosipulia ja yrttimausteita ( herbes de provence)
Lämmitä sämpylät leivänpaahtimessa, pannulla tai uunissa ja kokoa hampurilainen.
Gluteeniton
Huom. Juustoissa on maitoa.
Maidottoman saa jättämällä juustot pois. Voit silloin käyttää esim. humusta.
- Luomu lehtikaalia
- Basilikaa
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Kirsikkatomaatteja
- Kesäkurpitsaa
- Puffalon mozzarellaa MAITOTUOTE!
- Parmesaanilastuja MAITOTUOTE!
- Korianteria
- Avocado
- Pekaanipähkinöitä
- Pinjansiemeniä
- Oliiveja
Irrota lehtikaalin lehdet lehtiruosta. Paista ne kp. oliiviöljyssä, päälle ripaus merisuolaa.
Leikkaa kesäkurpitsasta spiraalimaista spagettia tai tikkuja.
Kokoa salaatti lautaselle.
Gluteeniton ja maidoton
- Luomu pinaattia
- Luomu parsakaalia. (tuoreena tai kevyesti höyrytettynä)
- Salaattia tai luomu lehtikaalia
- Korianteria
- Omatekemää tomaattisalsaa
- Luomu säilyke punajuuria
- Hapankaalia
- Hummusta tai luomu kananmuna keitettynä
- Saksanpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä tai hampunsiemeniä
Lehtikaalista revitään ruoko irti ja lehdet paistetaan pannulla kp. oliiviöljyssä
Tomaattisalsa valmistetaan. Kts. ohje
Hummus valmistetaan. Kts. Ohje
Salaattiaineet yhdistetään.
Gluteeniton ja maidoton
- 4 tomaattia
- 2 valkosipulin kynttä
- Herbes de provence yrttisekoitusta
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Kp. oliiviöljyä.
Kuutioi tomaatit ja lisää muut aineet. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
-VINKKI: voit käyttää tomaattisalsaa salaateissa tai gluteenittoman leivän päällä.
Gluteeniton ja maidoton
- Kikhernepasta TAI linssipasta
- Raguletto tomaattikastike
- Omatekemä tomaattisalsaa
- Auringonkukansiemeniä
- Rucolaa
- Kaurakermaa
Keitä pasta ohjeen mukaan. Lämmitä raguletto ja salsa. Yhdistä aineet ja lisää siemenet ja kaurakerma. Päälle rucolaa.
Sallitut herkut
Gluteeniton ja maidoton
- 2 rkl chiansiemeniä. ( Huom. Siemenet pitää turvota kunnolla nesteessä !!!)
- 0,5 prk / 200g Santa Maria kookosmaitoa
- Mangoa tai muita hedelmiä/ marjoja.
Tämä ideana herkutteluun. Raakakaakaojauhetta käyttämällä saa suklaisen herkun, jonka voi makeuttaa hunajalla. Soseuta sauvasekoittimella.
Maustamista voi varioida esim. foodin vaniljajauheella tai ceylonin kanelilla tai lakritsijauheella.
Älä käytä mitään keinotekoisia makeutusaineita!
Gluteeniton ja maidoton
- 1 omena
- 1 dl foodin kuorellisia manteleita
- 1 dl foodin hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä
- 1 dl foodin kurpitsansiemeniä
- 1 gluteenittomia kaurahiutaleita
- 1 dl tattarihiutaleita
- 1 appelsiinin mehu
- Ceylonin kanelia
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Kookossokeria
Huuhtele ja kuutioi omena. Laita aineet kulhoon ja sekoita. Laita seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 125 c noin tunti. Sekoita välillä.
Gluteeniton ja maidoton
- 5 dl mantelijauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ¼ tl puhdistamatonta merisuolaa
- ¼ dl hunajaa
- 2.5 dl kookosmaitoa
- ¼ dl luomu kookosöljyä
- 2 dl mustikoita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa muna, hunaja ja kookosmaito. Yhdistä aineet. Lisää mustikat. Lusikoi muffins vuokiin. Paista 175 c.
Gluteeniton ja maidoton
Suklaa-Raakakakku
Pohja:
- 2 kourallista rusinoita tai taateleita
- 1 koura siemensekoitusta/ pähkinäsekoitus rouhetta (esim. manteli tai saksanpähkinä)
- Ripaus ruususuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa
- 1-2 rkl kookosmannaa sulatettuna TAI kp. kookosöljyä
Sulata kookosmanna. Sekoita aineet. Painele irtopohjavuokaan pohjaksi ja laita pakastimeen kovettumaan.
Täyte:
- 1 dl kookosmannaa
- 1 dl raakakaakaovoita
- 1 dl raakakaakaojauhetta
- 1 banaani
- 1-2 dl kookosmaitoa
- Ripaus suolaa
- 10 tippaa piparminttuöljyä/ maun mukaan
- Hunajaa
Sulata kaakaovoi. Laita aineet tehosekoottimeen ja tee tasainen massa. Kaada taikina irtopohjavuuassa olevan pohjan päälle. Laita takaisin pakastimeen jähmettymään. Koristele kakku mustaherukoilla tai nauti vadelmakastikkeen kanssa.
Gluteeniton ja maidoton
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 0.5 dl pellavansiemeniä tai seesamisinsiemeniä
- 2 dl pähkinäsekoitusta
- 200g taatelia
- Ripaus merisuolaa
- Mausteita: vaniljaa/ kanelia
Liota siemeniä ja pähkinöitä yön yli. Huuhtele vedellä. Laita siemenet blenderiin ja lisää taatelit ja mausteet. Muotoile massaksi / patukoiksi. Laita leivinpaperin päälle jääkaappiin jähmettymään.
Taikina:
Gluteeniton ja maidoton
Lakritsajäätelö
- Kookosmaitoa/ kookoskermaa tai soijakermaa
- Taatelia
- Mantelitahnaa
- Lakritsajauhetta
Sekoita tehosekoittimessa massaksi ja laita pakastimeen
Gluteeniton ja maidoton
- 3 dl cashew pähkinöitä
- 2 dl vettä
- 2 probiootti kapselia. Liota pähkinöitä vedessä yön yli. Huuhtele. Laita pähkinät blenderiin ja lisää vettä, jotta saat juoksevan massan. Lisää sileään jäähtyneeseen (max 40 c) massaan 2 avattua probioottikapselia ja sekoita. Laita jogurtti lasipurkiin liinan alle vedottomaan paikkaan esim. uuniin 22 c – max 40 c. Anna hapattua 18 h. Peitä kannella ja laita jääkaappiin.
Gluteeniton ja maidoton
Vege jäätelö
- 1 pakastettu banaani
- Mangososetta
- Kookoskermaa
Tehosekoittimeen sileäksi -> pakastimeen
Gluteeniton ja maidoton
- 3 kananmunaa
- 1 dl kaurakermaa
- 3 rkl mantelijauhoja
- 3 rkl kp. oliiviöljyä tai luomu kp. kookosöljyä
Sekoita aineet ja paista pannulla kookosöljyssä. Nauti marjojen kera.
Gluteeniton ja maidoton
- 1 pss Raakakaakaovoita
- 2-3 rkl Raakakaakaojauhetta
- Hunajaa
- Puhdistamatonta merisuolaa.
Sulata raakakaakaovoi vesihauteessa ja lisää sulaneeseen massaan raakakaakaojauhetta ja hunajaa ja ripaus merisuolaa. Kaada puuromainen massa silikonimuotteihin ja laita ne pakastimeen.
Voit halutessasi käyttää myös ½ raakakaakaovoita ja ½ kylmäpuristettua kookosrasvaa ja maustaa suklaan esim. kuivatuilla karpaloilla tai kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla.
Gluteeniton ja maidoton
- Luomu lehtikaalia
- Puhdistamatonta merisuolaa
- Kylmäpuristettua oliiviöljyä
Revi ruoko irti lehtikaalista ja revi lehdet paloiksi. Sekoita kulhossa ne kp. oliiviöljyyn ja mausta. Paista 220 c uunissa 7 min. Varo polttamasta!
Gluteeniton ja maidoton
- Mustikoita / vadelmia / mangoa / puolukkaa / karpaloa
- Banaani (pakastettu tumma/ ylikypsä)
- Kookosmaitoa / kauramaitoa / mantelimaitoa
- Ceylonin kanelia / aitoa vaniljaa / lakritsajauhetta / hunajaa
Surauta aineet blenderissä ja laita pakastimeen.