Minun tarinani

Koulutus

Koulutus

Opintoja

Työhistoria

Ravintovalmentaja Pia Tuhkanen

Ravintovalmentaja Pia Tuhkanen
Mummolassa vanhan tuvan edessä omenapuun alla.

Kiinnostus luontoon lähti jo mummolasta

Äitini muistelee, että jo aivan pienenä leikin mielikuvitusleikkiä, jossa kämmenelläni oli pieni lintu jota hoidin. Silitin ja paijasin. Tunnistan tämän hoitovietin vielä aikuisenakin. 

Olin kiinnostunut yrteistä, luonnonkosmetiikasta ja kasvien vaikutuksista. Jo lapsena opin arvostamaan mummolan itse kasvatettuja mansikoita, perunoita, omenia, vadelmia, mustikoita ja kanttarelleja. Maito haettiin viereisestä meijeristä ja kerma eroteltiin kotona keittiön pöydän ääressä. Luonnonmukaisuus ja itse tekeminen on ollut aina tärkeä arvo elämässäni.

Kolmekymppisenä hoitotyö kutsui ja lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi.  Valmistuin lähihoitajaksi 2001 mielenterveys-kriisi ja päihdetyön suuntautumisjaksolta. Samoihin aikoihin erosin lasteni isästä. Syksyllä  2007 aloitin fytoterapia opinnot Frantsilassa. Koin sen valtavana vihreänä herätyksenä. Fytoterapia eli kasvilääkintä on luontaisterveyden alku. 

Vihreä herätys 

Kiinnostus luontaisterveyteen lähti viemään vauhdilla eteenpäin. Koin saaneeni ”vihreän herätyksen”! Opiskelin fytonomiksi, joka on luontaistuotekauppiaiden liiton toteuttama koulutus ravintolisiä myyville kauppiaille. Ravintolisät ja niiden vaikutukset ja käytön esteet opiskeltiin perusteellisesti. Lopputyöni tein Helsingin Yliopistossa professori Raimo Hiltusen ohjauksessa nimellä ”Antioksidantit- terveyttä ja pitkää ikää”.

Joulukuussa 2008 avasin ensimmäisen luontaistuotekauppani Lahden Hennalaan. Unelmat juoksivat kovaa eteenpäin ja pian huomasin, että kauppoja olikin neljä!

Työtä oli valtavasti ja työpäivät olivat pitkiä. Sain silti tehdä työtä, josta olin unelmoinut. Auttaa asiakkaita terveyden ylläpitämisessä luonnonmukaisin keinoin!

Ravinnon vaikutuksesta terveyteen on kiinnostanut myös aina. Lapsuudesta muistan, miten äiti aina aamuisin kysyi veljeltäni ja minulta, että ”kaurapuuroa vai mannapuuroa?” Veljeni vastasi mannapuuroa ja minä kaurapuuroa, koska ymmärsin sen olevan terveellisempää. Ja kiitos äidilleni, joka pakotti joka aamu ottamaan kalanmaksaöljyä tuorepuristetun appelsiinin kanssa.

Samanaikaisesti luontaistuote kauppiaana opiskelin Paula Heinosen Terveyden tukipilarit kurssilla ravitsemusta. Halusin tietää vielä syvemmältä, mikä oikeasti on terveellistä? Miksi on ristiriitaista tietoa ravinnosta ja mikä ravintolisä on oikeasti tarpeellinen, vaikuttava ja luonnonmukainen?

Vuonna 2015 jatkoin Paula Heinosen koulutuksessa. Opiskelin lääketiedettä, ravitsemustiedettä ja funktionaalista lääketiedettä. Valmistuin tammikuussa 2020. Tein päättötyöni Ärtyneen suolen oireyhtymästä. Olin vihdoinkin sillä polulla jota palavasti halusin.

Omat terveysongelmat

Terveysongelmani alkoivat, kun valtava stressi ja ihmissuhde ongelmat painoivat päälle. Iho reagoi stressiin niin, että jalkapöydän iho oli vereslihalla. Jälkeenpäin sain tietää, että ”suolistoni vuoti”. Jaksoin ympäripyöreitä työpäiviä pitämällä tarkkaan huolta itsestäni. Uni, ravintotiheä ruokavalio ja tehokkaat ravintolisät auttoivat rankimman yli. Tiesin, että jos en pidä itsestäni huolta, seuraa burn out. Stressi voi todellakin tappaa.

Lopetin luontaistuotekauppani keväällä 2020. Se oli valtava helpotus. Iho parani ja stressi loppui. Oli aikaa hoitaa itseään. Keho reagoi kuitenkin edelleen. Minulla on käsissä ja jaloissa valtavia kipuja. Kävin reumakokeissa ja samalla tutkittiin kilpirauhanen. Vastauksena löytyi kilpirauhasen autoimmuunisairaus!

Nyt tiedän tasan tarkkaan miten hoidan itseäni. Olen hoitanut työssäni autoimmuunisairautta ruokavaliolla. Nyt sain maistaa omia lääkkeitäni ja hoitaa itseäni, kuten muita ohjeistan. Tiedän, että saan tulehduksen laskemaan ja autoimmuunisairauden pysäytettyä!

Geenikokeissa minulta löytyi Dio-2 geenivirhe kilpirauhasen muuntoentsyymin toiminnassa. Onneksi tämä tärkeä tieto löytyi, sillä nyt voin saada oikeaa lääkitystä. On vain tiedettävä kenen lääkärin puoleen kääntyä, sillä virallinen puoli ei ikävä kyllä osaa näitä hoitaa.

Kiitollisena eteenpäin

Olen kiitollinen, että olen saanut opiskella luonnonmukaista terveyttä. Osaan nyt hoitaa itseäni ja asiakkaitani. Saan tehdä työtä, joka on intohimoni ja oppia joka päivä lisää. Teen yhteistyötä huippu ammattilaisten kanssa ja voin tarpeen tullen kysyä neuvoa FLT-lääkäreiltä tai kollegoilta.

Uskon, että pystyn tieto-taidollani auttamaan monia. 12-vuoden opiskelupolku ei ole koskaan valmis ja nöyrin mielin opin joka päivä lisää. Olen kiitollinen jokaisesta asiakkaasta, jotka löytävät polkunsa minun vastaanotolle.

Elämässäni on merkityksellistä, että saan tehdä työtä jota rakastan ja auttaa  sinua voimaan paremmin.

Kaikella on tarkoituksensa.

Rakkaudella <3 – Pia –