Minun tarinani

Pia Tuhkanen

Pia Tuhkanen

Äitini muistelee, että jo aivan pienenä leikin mielikuvitusleikkiä, jossa kämmenelläni oli pieni lintu jota hoidin. Silitin ja paijasin. Tunnistan tämän hoitovietin vielä aikuisenakin.

Elämänpolkuni on ollut kummallinen. Keskeytin opiskeluni nuorena, tein lapset varhain ja aloitin yrittäjyyden jo 23-vuotiaana. Menestyimme mieheni kanssa halpahalli-alalla ja loimme Suomeen itsepalvelukirpputorit 90-luvun laman aikoihin. Silti taloudellinen menestys ei tyydyttänyt. Etsin merkitystä elämälleni. 

Olin kiinnostunut yrteistä, luonnonkosmetiikasta ja kasvien vaikutuksista. Jo lapsena opin arvostamaan mummolan itse kasvatettuja mansikoita, perunoita, omenia, vadelmia, mustikoita ja kanttarelleja. Maito haettiin viereisestä meijeristä ja kerma eroteltiin kotona keittiön pöydän ääressä. Luonnonmukaisuus ja itse tekeminen on ollut aina tärkeä arvo elämässäni.

Kolmekymppisenä hoitotyö kutsui ja lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi. Samalla luin kesken jääneen lukion loppuun. Valmistuin lähihoitajaksi 2001 mielenterveys-kriisi ja päihdetyön suuntautumisjaksolta. Samoihin aikoihin erosin lasteni isästä.

Hain uutta suuntaa elämääni. Pakkasin matkalaukun ja lähdin lapseni ja ystävieni kanssa viettämään sapattivuotta Thaimaaseen. Ajatuksena oli miettiä talven aikana, mitä mikä minusta tulisi isona?

Auringossa ajatus lepäsi, mutta kun tulin takaisin Suomeen toukokuussa 2007, ei minulla ollut harmainta hajuakaan mitä tulisin tekemään. Jostain syvältä nousi ajatus, että olisi ihana saada harrastuksesta työ. Olen aina rakastanut yrttejä ja luonnonmukaisuutta, terveellistä ravintoa ja hakenut elämään rauhaa ja hyvinvointia.

Syksyllä  2007 aloitin fytoterapia opinnot Frantsilassa. Koin sen valtavana vihreänä herätyksenä. Fytoterapia eli kasvilääkintä on luontaisterveyden alku. Aikoinaan apteekkarit kasvattivat rohdoksia takapihoillaan ja valmistivat niistä lääkkeitä.

Kiinnostus luontaisterveyteen lähti viemään vauhdilla eteenpäin. Koin saaneeni ”vihreän herätyksen”! Opiskelin fytonomiksi, joka on luontaistuotekauppiaiden liiton toteuttama koulutus ravintolisiä myyville kauppiaille. Ravintolisät ja niiden vaikutukset ja käytön esteet opiskeltiin perusteellisesti. Lopputyöni tein Helsingin Yliopistossa professori Raimo Hiltusen ohjauksessa nimellä ”Antioksidantit- terveyttä ja pitkää ikää”.

Joulukuussa 2008 avasin ensimmäisen luontaistuotekauppani Lahden Hennalaan. Unelmat juoksivat kovaa eteenpäin ja pian huomasin, että kauppoja olikin neljä!

Työtä oli valtavasti ja työpäivät olivat pitkiä. Sain silti tehdä työtä, josta olin unelmoinut. Auttaa asiakkaita terveyden ylläpitämisessä luonnonmukaisin keinoin!

Ravinnon vaikutuksesta terveyteen on kiinnostanut myös aina. Lapsuudesta muistan, miten äiti aina aamuisin kysyi veljeltäni ja minulta, että ”kaurapuuroa vai mannapuuroa?” Veljeni vastasi mannapuuroa ja minä kaurapuuroa, koska ymmärsin sen olevan terveellisempää. Ja kiitos äidilleni, joka pakotti joka aamu ottamaan kalanmaksaöljyä tuorepuristetun appelsiinin kanssa.

Samanaikaisesti luontaistuote kauppiaana opiskelin Paula Heinosen Terveyden tukipilarit kurssilla ravitsemusta. Halusin tietää vielä syvemmältä, mikä oikeasti on terveellistä? Miksi on ristiriitaista tietoa ravinnosta ja mikä ravintolisä on oikeasti tarpeellinen, vaikuttava ja luonnonmukainen?

Vuonna 2015 jatkoin FLT-ravintovalmentajaopinnoilla. Opiskelin lääketiedettä, ravitsemustiedettä ja funktionaalista lääketiedettä. Valmistuin tammikuussa 2020. Tein päättötyöni Ärtyneen suolen oireyhtymästä. Olin vihdoinkin sillä polulla jota palavasti halusin.

Omat terveysongelmani alkoivat, kun valtava taloudellinen stressi ja ihmissuhde ongelmat painoivat päälle. Iho reagoi stressiin niin, että jalkapöydän iho oli vereslihalla. Jälkeenpäin sain tietää, että ”suolistoni vuoti”. Jaksoin ympäripyöreitä työpäiviä pitämällä tarkkaan huolta itsestäni. Uni, ravintotiheä ruokavalio ja tehokkaat ravintolisät auttoivat rankimman yli. Tiesin, että jos en pidä itsestäni huolta, seuraa burn out. Stressi voi todellakin tappaa.

Lopetin luontaistuotekauppani keväällä 2020. Se oli valtava helpotus. Iho parani ja stressi loppui. Oli aikaa hoitaa itseään. Keho reagoi kuitenkin edelleen. Minulla on käsissä ja jaloissa valtavia kipuja. Kävin reumakokeissa ja samalla tutkittiin kilpirauhanen. Vastauksena löytyi kilpirauhasen autoimmuunisairaus!

Nyt tiedän tasan tarkkaan miten hoidan itseäni. Olen hoitanut työssäni autoimmuunisairautta ruokavaliolla. Nyt sain maistaa omia lääkkeitäni ja hoitaa itseäni, kuten muita ohjeistan. Tiedän, että saan tulehduksen laskemaan ja autoimmuunisairauden pysäytettyä!

Geenikokeissa minulta löytyi Dio-2 geenivirhe kilpirauhasen muuntoentsyymin toiminnassa. Onneksi tämä tärkeä tieto löytyi, sillä nyt voin saada oikeaa lääkitystä. On vain tiedettävä kenen lääkärin puoleen kääntyä, sillä virallinen puoli ei ikävä kyllä osaa näitä hoitaa.

Olen kiitollinen, että olen saanut opiskella luonnonmukaista terveyttä. Osaan nyt hoitaa itseäni ja asiakkaitani. Saan tehdä työtä, joka on intohimoni ja oppia joka päivä lisää. Teen yhteistyötä huippu ammattilaisten kanssa ja voin tarpeen tullen kysyä neuvoa FLT-lääkäreiltä tai kollegoilta.

Uskon, että pystyn tieto-taidollani auttamaan monia. 12-vuoden opiskelupolku ei ole koskaan valmis ja nöyrin mielin opin joka päivä lisää. Olen kiitollinen jokaisesta asiakkaasta, jotka löytävät polkunsa minun vastaanotolle.

Elämässäni on merkityksellistä, että saan tehdä työtä jota rakastan ja auttaa  sinua voimaan paremmin.

Kaikella on tarkoituksensa.

Rakkaudella <3 – Pia –

Koulutus

Koulutus

Opintoja

Työhistoria