Vaarallisia ainesosia piilotetaan kasviperäiseen mantelimaitoon

Mantelimaito on maistuva ja monipuolinen vaihtoehto maitotuotteille ja tarjoaa pitkän listan terveysetuja.

Mantelimaito on uskomaton, täynnä ravinteita kuten proteiinia, B-vitamiineja, kuitua, E-vitamiinia ja kalsiumia. Se on myös matala-glykeeminen  ja maidoton vaihtoehto. Se rikastaa elimistöä ravinteilla ilman verensokerin nousua tai allergioita. (jotkut toki voivat olla allergisia mantelille).

Ja mantelimaidon maku on taivaallinen. Kuitenkaan aivan jokainen pakattu mantelimaito ei ole sisällöltään hyvää. Valitettavasti on tuotemerkkejä, jotka ovat täynnä vaarallisia  aineita!

Joten, voisitko ajatella, että teetkin mantelimaidon itse ilman myrkyllisiä lisäaineita?

Potentiaalit vaaralliset sisällöt kaupasta ostetussa mantelimaidossa

 Jos käytät mantelimaitoa, kotitekoinen mantelimaito on aina parempi vaihtoehto. Mutta jos on mahdotonta valmistaa kotitekoista mantelimaitoa, niin valitse aina 100% luomua, joka on GMO vapaata, ei soijaa, gluteenia eikä muita haitallisia lisäaineita tai makeutusaineita.

Merilevästä johdettu karrageeni  (E407) on tavallinen lisäaine mantelimaidossa ja muissa maidottomissa vaihtoehdoissa. Sitä käytetään paksuntamaan ja stabilisoimaan tuotetta.

Joidenkin lähteiden mukaan tämä lisäaine aiheuttaa ongelmia suolistossa ja osallistuu syöpäsolujen kasvuun. Yksilöllisesti se voi aiheuttaa myös oireita kuten kramppeja, vatsan turvotusta, ripulia ja pahoinvointia ja oksentelua.

Englantilainen lääketieteen sarja Lancetin  (1981) mukaan karrageeni saattaa olla syy koliittiin ja suolistovaivoihin. Sen on eläinkokeissa todettu aiheuttavan syöpää ja haittaavan puolustusjärjestelmän toimintaa sekä aiheuttavan kosketusihottumaa ja anafylaktisia reaktioita. Kuitenkin lisätutkimuksia tarvitaan, miten karrageeni vaikuttaa ihmis elimistössä.

Karrageenia on monissa ravintovalmisteissa sekä mm. jäätelöissä, kaurakermoissa, juustoissa, jogurteissa, hilloissa, makeisissa ja myös ravintolisissä. Ole tarkkana, mitä suuhusi laitat.

Myös muita  haitallisia ainesosia lisätään mantelimaitoon kuten kumeja ja emulgointiaineita. Ne  parantavat mantelimaidon koostumusta. Sanotaan, että on vähintäänkin turvatonta, jos niitä käyttää paljon.

Lisäksi kasvimaitoihin lisätään sokeria!  Sokeri kuluttaa hampaita, nostaa painoa ja aiheuttaa monia kroonisia terveysongelmia. On täysin turhaa lisätä sokerin kulutusta kasvimaitojen muodossa! Valitse siis makeuttamatonta ja maustamatonta mantelimaitoa.

Muita raaka-aineita mantelimaidon sisällössä voi olla gellaanikumi, kaliumsitraatti, ruokosokeri, auringonkukka lesitiini, A-vitamiini palmitaatti ja trikalsium phosfaatti.

A-vitamiini palmitaatti on synteetinen muoto A-vitamiinista. Se on linkitetty allergioihin, maksa toksiineihin, hiustenlähtöön ja korkeaan syöpäriskiin. Varmista, ettei mantelimaidossa ole keinotekoisia makeutusaineita kuten sukraloosia tai aspartaamia.

Näillä keinotekoisilla makeutusaineilla on negatiivinen vaikutus verensokeriin ja ne lisäävät sokerin himoa.

Kuinka valmistat kotitekoista mantelimaitoa?

Varmistaaksesi että  mantelimaito on 100% puhdasta, luomulaatuista  ja ilman lisäaineita, valmista mantelimaito itse.

Mantelimaito:

Kuppi luomu manteleita, joissa kuori päällä.

Ripaus puhdistamatonta merisuolaa

Vettä

Liota mantelit yön yli vedessä ja huuhtele ne seuraavana päivänä. Lisää suola ja kaada mantelit tehosekoittimeen ja lisää vettä. Sekoita tehosekoittimella kunnes maidosta tulee kermaista. 1-2 minuuttia. Vaihda maito puhtaaseen lasikulhoon. Se säilyy noin 5 päivää jääkaapissa.

Vinkkejä:

 Jos haluat rikastuttaa kotitekoista mantelimaitoa, tässä muutamia terveellisiä vinkkejä:

Lisää mantelimaitoon:

  • Luomu hamppu,-tai kasviproteiinia.
  • Superfoodeja kuten raakakaakota, spirulinaa tai chiansiemeniä.
  • Luomu Seesaminsiemeniä lisäämään kalsiumpitoisuutta.
  • Luonnollista makeutusta kuten taateleita tai hunajaa.
  • Mausteita kuten ceylonin kanelia tai luomu kurkumaa tai aitoa vaniljaa.
  • Siemeniä tai pähkinöitä.